Ett år med Bodenpendeln – än så länge få resenärer

Den 1 april 2019 var det premiär för Norrtågs senaste tillskott att trafikera sträckan Boden–Luleå. En trogen skara pendlare har anammat ”pendeln” som sitt sätt att ta sig till arbete och utbildning, men förhoppningen är att ännu fler ska hitta till tåget. 

Fotograf (bild på Charlotte Reinholdt): Patrik Öhman, Yours.

Charlotte Reinholdt är infrastrukturstrateg på Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten (RKM), och hon har under året jobbat med att få folk att upptäcka tåget mellan Boden och Luleå.

– De som reser är jättenöjda och pratar gott om det och tycker att det går fort. En kille som bor i Boden och jobbar i Luleå sa att han var less på att köra och tycker att det är fantastiskt att åka tåg, och billigare med pendelkort än att köra bil.

Resandet har legat på ungefär samma nivå under första året, med en svag uppgång, men inte riktigt nått upp till önskade nivåer.

– Det tar tid för människor att hitta ett nytt sätt att resa. Det handlar om beteendeförändring. Vi räknar med att det kommer att ta tre år innan vi kan se full effekt av resandet, menar Charlotte Reinholdt.

För att få fler att hitta till pendeln har RKM bland annat anordnat frukostevent på tåget och besökt olika företag för att på så sätt hitta testresenärer. Man har även bjudit in pensionärer och testat tillgängligheten på stationen och i tåget.

– Det är viktigt att synas så mycket som möjligt och vi har bland annat varit på idrottsevenemang, skördemarknad och cykelevent. Det är viktigt att träffa folk och få dem att prova tåget. Just nu sker inga aktiviteter på och kring tåget på grund av Corona, förhoppningen är att det är möjligt till hösten, säger Charlotte.

Ett treårigt projekt att bygga om väg 97 mellan Sunderbyns sjukhus och Sävast har nyligen inletts. Hastigheten längs denna 90-väg kommer att sänkas under byggperioden, vilket sannolikt kommer att leda till köbildning i rusningstid och att bussen kommer under vissa perioder att ta tio minuter längre i restid, något som Charlotte tror kommer att locka fler att ta tåget.

– När coronasituationen blir förändrad och folk jobbar mer normalt kommer resandet med tåg att öka, som en effekt av de sänkta hastigheterna. Vi har satt ut skyltar längs väg 97 med budskapet ”Om du tagit tåget hade du varit framme i Luleå nu”. Det kanske krävs att man gör reklam även via radio och går ut med information om hur och var man köper resor.

Skyltarna längs väg 97 ska locka fler till tåget.

Vad gäller tidtabellen är de flesta som reser med pendeln positivt inställda.

– Vissa resenärer har synpunkter, men de förstår att det är svårt att göra alla nöjda, säger Charlotte.

Från och med den 20 april reducerades tidtabellen på grund av coronasituationen, här hittar du Norrtågs reducerade tidtabeller.

Läs mer om pendeln och vilka biljetter som gäller här.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link