• Resor för alla, med eller utan särskilda behov

Det ska vara enkelt och bekvämt för alla att resa med Norrtåg.

Tillgängligheten ombord
Ombord på Norrtåg finns tågvärdar som alltid finns tillhands för att hjälpa till med ombord- eller avstigning. Det finns särskilda platser för dig som är funktionshindrad – säg till när du bokar din biljett. De flesta tåg har ingång med lågt golv och plant insteg. Dörrar märkta med orange horisontell linje är anpassade för resenärer med funktionshinder. Norrtåg har fyra olika fordon som kör dig dit du ska. Här hittar du ytterligare information om tillgängligheten på Norrtågs olika fordonstyper, X62, X52, Y31 Itino samt X11.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Ramp upp på Y31

Regina med dörrmarkering

Tillgängligheten på stationerna
Flera stationer inom Norrtågs trafikområde har nybyggda stationshus med god tillgänglighet med bland annat hissar och väl disponerade plattformsytor. Alla stora och medelstora stationer har information i form av text och ljud. Det finns även taktila informationstavlor med tåginformation. På stationsområdena finns sinus- och kupolplattor för den med nedsatt syn. På menyraden Tillgänglighet/På stationerna hittar du detaljerad information om vad som gäller på din station.

Sinus- och kupolplattor på Östra station

Informationstavla med blindskrift och ljudknappar

Ledsagning
Ledsagning innebär att du blir ledsagad mellan tåget/bussen och en fast mötesplats.

Läs mer om ledsagning här.
Mer information om varje tågstations mötesplats hittar du här.

Boka din ledsagning samtidigt som du bokar biljetten. Vi möter vid plattformen och hjälper dig till dess att du kliver på nästa anslutning i resekedjan. Begränsa bagaget till två kollin, max 20 kg totalt. Den här servicen erbjuder vi på alla stationer som vi trafikerar och till alla tåg som vi kör.

Mötesplats

Ledarhund
Ledarhundar får följa med i alla vagnar. Meddela att du planerar ha ledarhund med dig då du bokar resan. I tågen finns automatiska högtalarutrop som anger nästa station.

 
Norrtåg AB
X