Norrtåg utmanar gamla sanningar om att tåget aldrig går

Bilden av tåget som ständigt försenat är djupt rotad, men den speglar inte verkligheten. I norra Sverige, där avstånden är långa och vintrarna ofta tuffa, utmanar Norrtåg bilden och visar att tåget levererar trygga och pålitliga resor.

Trafikverket har presenterat tågtrafikens punktlighetsstatistik för 2024, och det är tydligt att tågens punktlighet fortsätter att vara ett ämne som engagerar. Men bilden av att ”tågen aldrig går” står inte oemotsagd – för Norrtåg finns det goda skäl att lyfta fram vad som fungerar.

Pålitliga resor och robust trafik är möjligt även under utmanande förhållanden. Norrtåg, som trafikerar hälften av Sveriges yta, nådde under 2024 en punktlighet på 90 procent inom 15 minuter efter utsatt tid. Trots tuffa vinterförhållanden i norra Sverige har vi, tillsammans med vår operatör, säkerställt att 99 procent av våra avgångar har kunnat genomföras – antingen med tåg eller med ersättningsbuss, när tåget av någon anledning behövt ställas in.

Under 2024 hade Norrtåg 32 475 planerade avgångar, varav 93 procent genomfördes enligt plan. De gånger vi tvingades ställa in avgångar (sju procent) kunde vi i 90 procent av fallen istället erbjuda en lösning med ersättningsbuss. Totalt var det 22 avgångar under året som vi inte hade någon alternativ lösning att erbjuda, vilket motsvarar 0,07 procent av alla planerade avgångar. Vi arbetar aktivt för att minimera antalet avgångar där vi inte kan erbjuda ett alternativ för våra resenärer och målet är att den siffran ska vara noll och att vi alltid ska kunna ta resenären hela vägen.

Olika krav på punktlighet

Att tågen går enligt plan är grunden för en fungerande trafik, men för resenärerna är det minst lika viktigt att de kommer fram i tid. Men olika typer av resor kan ställa olika krav på punktlighet, vilket visas i våra NKI-undersökningar. Resenärer på våra linjer i Norrbotten, där punktligheten är relativt låg, är ofta mer nöjda med tidhållningen än resenärer på linjer med högre punktlighet.

– Syftet med resan spelar ofta in i hur viktig punktligheten upplevs. För en pendlarresa på 30 minuter är hög ankomstpunktlighet avgörande för att vardagen ska fungera, medan resenärer som reser 35 mil kan acceptera en viss tidsavvikelse utan att helhetsupplevelsen påverkas, säger Martin Högqvist, trafikchef på Norrtåg.

Punktligheten skiljer sig mellan olika delar av vårt trafikområde. På linjerna i Norrbotten är punktligheten lägre, vilket till stor del beror på infrastrukturrelaterade problem. Malmbanan, som sträcker sig genom glesbefolkade områden, är tungt trafikerad av malmtåg och i stort behov av omfattande underhåll. Detta bidrar till att förseningar kopplade till spårfel, växlar och signalproblem är vanligare på sträckan. Vi arbetar aktivt för att lyfta fram behovet av förbättringar och samarbetar med Trafikverket för att skapa bättre förutsättningar för punktliga resor i regionen.

Norrtågs längsta linjer, med flest resenärer och avgångar (Sundsvall–Umeå och Sundsvall–Storlien), har år efter år levererat pålitlig trafik – med 94 respektive 93 procents punktlighet inom 15 minuter under 2024. Detta är ett tydligt bevis på vår förmåga att upprätthålla punktligheten även på långa sträckor med många stopp och stora resandeutbyten.

Norrtåg är mer än bara tågtrafik – vi är en del av människors vardag och en drivkraft för utvecklingen i norra Sverige. Genom att skapa tillgänglighet över stora avstånd, koppla samman regioner och ge människor och företag möjligheten att mötas bygger vi en starkare region.

Är det sant att tågen aldrig går? Nej, tågen går – bra.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link