Nya pendeln igång

Den första delen i en stor satsning för tågtrafik i Norrbotten är nu igång. Söndagen den 31 mars var det premiär för den nya Pendeln mellan Luleå och Boden.  

Dagligen beräknas 5000 personer arbets- eller studiependla mellan Luleå och Boden. Avgångstiderna för den nya linjen är belagda under vardagar och anpassade till merparten av pendlarnas arbetstider. Satsningen ingår i ett projekt att införa tågtrafik mellan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda och är ett samarbete mellan 14 kommuner i Norrbotten och Regionala kollektivtrafikmyndigheten. 

Pendeln är en kombination av Norrtågs tåg och Länstrafikens bussar. I Luleå ansluter Luleå lokaltrafik busstrafik till Norrtågs avgångar och ankomster till Luleå järnvägsstation. Även lokaltrafiken i Boden arbetar för anpassade bussanslutningar.  

– Det ska vara smidigt att ta sig till och från tågstationerna med både Läns- och lokaltrafiken för att korta resvägen så mycket som möjligt, säger Charlotte Reinholdt, projektledare för tågprojektet i Norrbotten, till Vårt Luleå. 

Målet med pendelsatsningen är att fler ska välja att åka kollektivt. År 2021 beräknas hela sträckan Luleå-Boden-Kalix-Haparanda att vara trafikerad. 

Se tidtabellen på norrtag.se

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link