Resenärer lyfter fördelarna med tåget

Resandeutvecklingen på Haparandalinjen har hittills inte nått upp till önskad nivå, men resenärerna ombord är nöjda och lyfter fördelarna med tåget; enklare, billigare, effektiv restid och bra för miljön.

Norrtågs linje till Haparanda sattes i trafik den 1 april 2021, mitt i coronapandemin med hög smittspridning och restriktioner från myndigheterna. Med budskapet ”res inte i onödan” har förutsättningarna att få resenärer på tåget inte varit de bästa och resandeutvecklingen har därför hittills inte nått önskvärd nivå.

Efter att restriktionerna hävdes den 9 februari ökade resandet på Norrtågs samtliga linjer, så även på Haparandabanan. Trots att vi inte är uppe i önskvärd nivå i resande är det människor som har hittat till tåget och som lyfter de stora fördelarna med tågresande.

SVT Norrbotten har pratat med några resenärer på tåget till Haparanda och en av dem, Max Linder, reser mellan Haparanda och Luleå 4–5 gånger i månaden:

”Det är enklare än att ligga i snöröken på vägen”, säger han till SVT och lyfter även de höjda priserna på drivmedel som ännu ett argument att välja tåget.

En annan resenär, Mattias Jonsson, lyfter fördelarna med att kunna utnyttja restiden till att studera:

”Att åka bil är bara förlorad tid och dit jag skulle i dag var det smidigast med tåg. Dessutom är det bra för miljön”, säger han.

Läs hela artikeln här.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link