Tåg Luleå-Haparanda-Finland – verklighet eller dröm?

Slutmålet är tågtrafik Luleå-Oulu/Rovaniemi på mindre än 3 timmar. Inom detta område bor 420 000 i norra Sverige och Finland. Det är alltså en befolkningstät region med förbindelser mellan viktiga städer, universitet och näringscentrum. Arbetet med att skapa en tågförbindelse startade i samband med att Haparandabanan invigdes 2013. Inriktningen är en trestegsraket där första steget är den nya pendlingslinjen Boden-Luleå som startar i augusti 2017, därefter är planen tågtrafik Haparanda-Luleå och i ett tredje steg hoppas vi kunna knyta ihop Sverige och Finland där finsk trafik ska ansluta från Kemi-Oulu-Rovaniemi till Haparanda. Arbetsnamnet för detta projekt är Oululeå.

Restiden Luleå-Haparanda blir cirka 1.45 och vi planerar idag för minst tre dagliga turer till att börja med. Stationer blir Haparanda, Kalix, Boden, Sunderbyn, Notviken/universitetet och Luleå. De tekniska förutsättningarna finns för ett genomförande även om det fortfarande finns frågor att lösa runt stationer, fordon och signalsystem. Den största frågan är fortfarande hur trafiken ska finansieras? Det finns kommunala beslut och samtal förs med staten eftersom detta också ligger inom det statliga ansvarsområdet. Målsättningen är en trafikstart 2018 för trafiken Haparanda-Luleå. Hur det blir med anslutande finsk trafik mot Oulu och Rovaniemi är ännu oklart men intresset är stort på finsk sida.

  • –  Vi arbetar för att detta ska bli verklighet, säger landstingsrådet Maria Stenberg Norrbottens läns landsting och ordförande i Kollektivtrafikmyndigheten Norrbotten. Det finns fortfarande frågor som måste lösas. Finansieringen är en sådan fråga där regionen har fattat ett gemensamt beslut om halva finansieringen.
  • –  Det är en spännande, utvecklingsbar och viktig region vi pratar om, säger Yvonne Stålnacke Luleå kommun. Förbindelserna inte bara mot Kalix-Haparanda utan även mot Finland är mycket viktiga för oss och tåg är med tanke på avstånden en nödvändighet.
  • –  Att Haparanda har haft en sådan fantastisk utveckling med först Ikea och sedan andra stora investeringar beror på att vi finns mitt i det expansiva gränslandet mellan Finland och Sverige, säger kommunalrådet Peter Waara Haparanda kommun. Vi ser också med tillförsikt fram emot förbättrade pendlingsmöjligheter främst mot Boden och Luleå.
  • –  För Kalix är detta mycket avgörande, säger kommunalrådet Tommy Nilsson i Kalix. Vi ligger mitt i denna spännande region och kommer att få fantastiska möjligheter att nå viktiga arbetsmarknader men också möjligheten att kunna få bra trafik till Finland kittlar.
  • –  Boden ser väldigt positivt på detta och vi kommer att bli ett ännu viktigare nav i Norrbotten, säger Inge Andersson kommunalråd Bodens kommun. Trafiken från Umeå, Kiruna, Haparanda och Luleå kommer alla att mötas i noden Boden och detta kommer att skapa fantastiska möjligheter inte bara för oss utan för hela regionen.
  • –  Snabba tågförbindelser är framtiden! Vi har sett en strålande utveckling på t ex Botniabanan där det görs mer än 1 200 000 resor och är en succé. När vi ser denna befolkningstäta region så ser vi goda förutsättningar för tågresande, säger Norrtågs ordförande Elvy Söderström. Personligen hoppas jag på att trafiken mot Finland också kan kopplas på, så att resandet mellan länderna kan öka och skapa ännu bättre utvecklingsförutsättningar för expansiva bottenviksregion.

Den 1 oktober arrangeras ett smakprov på vad som kan komma att ske då Kollektivtrafikmyndigheten tillsammans med Norrtåg och operatören Tågkompaniet kör tre tur- och returresor Haparanda-Luleå för att folk ska få pröva på framtiden.

För ytterligare kommentarer, kontakta:
Maria Stenberg Norrbottens läns landsting, 070-2221806

Peter Waara Haparanda, 070-290 74 01
Yvonne Stålnacke Luleå, 070-641 55 56
Tommy Nilsson Kalix, 072-522 20 67
Inge Andersson Boden, 0921-621 11
Elvy Söderström, 070-55 88 157

Event: (Drömtåget) Pendlartåg Luleå – Haparanda/Tornio (OuLuleå – 420 000 resenärer inom 3 h)

Värd: Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, www.rkmbd.se / Norrtåg www.norrtag.se / Tågkompaniet www.tagkompaniet.se

När: Lördag, 1 Oktober 2016 kl 08.05 – 21.52

Var: Luleå / Boden / Kalix / Haparanda

Kontakt: RKM (regionala kollektivtrafikmyndigheten), Charlotte Reinholdt, telefon: 070 – 55 86 320 e-mail: charlotte.reinholdt@rkmbd.se

Norrtåg, Olle Tiderman, telefon 070 – 345 09 72, e-mail: olle.tiderman@norrtag.se

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link