Timmestrafik från start längs kusten – hur anpassar sig norra Sveriges aktörer?

Byggstarten av Norrbotniabanans etapp mellan Dåva och Skellefteå innebär en historisk satsning på tågtrafiken, som förändrar förutsättningarna för resande i norra Sverige. Beslut om trafik och en färdig tidtabell är redan på plats och Norrtåg kan starta trafiken direkt vid öppning, med timmestrafik längs hela Norrlandskusten från första trafikdygnet.

– Vi är redo att trafikera Norrbotniabanan från dag ett och skapa de pendlingsmöjligheter som regionen behöver. Nu är det dags för alla aktörer att planera för hur de kan anpassa sig till de nya resmöjligheterna, säger Joakim Berg, vd på Norrtåg.

När Norrbotniabanan byggs ut kopplas fler orter samman, vilket skapar helt nya möjligheter för arbetspendling, rekrytering och utbildning. Norrtåg har redan en plan för att starta trafiken direkt vid öppning, med beslut om trafik och en färdig tidtabell som innebär timmestrafik längs hela Norrlandskusten.

– Att snabbt och smidigt kunna resa längs kusten stärker arbetsmarknaden och kopplar samman människor, företag och utbildningsmöjligheter på ett sätt som inte funnits tidigare, säger Joakim Berg.

Öppnar för helt nya möjligheter

Tåget erbjuder ett helt nytt sätt att resa mellan norra Sveriges största städer. Resandet förväntas mer än fördubblas, från dagens 1,6 miljoner resor per år till över 3,5 miljoner till år 2040. Det är också ett viktigt steg mot branschmålet om att 4 av 10 motoriserade resor ska ske med kollektivtrafik. För att nå dit krävs både satsningar på infrastrukturen och att fler aktörer anpassar sig till de nya resmöjligheterna.

Regelbundna avgångar mellan de stora städerna längs kusten gör det enklare att bo på en plats och arbeta eller studera på en annan. Med förbättrad tillgänglighet stärks arbetsmarknaden och näringslivet i hela regionen. Företag får tillgång till en bredare rekryteringsbas och invånarna fler möjligheter att välja jobb och utbildning utan att behöva flytta.

Norrtågs förslag på tidtabell innebär avgångar varje timme under vardagar mellan Umeå och Skellefteå, med stopp i Sävar, Robertsfors och Bureå, med goda anslutningar för vidare resor. Tidtabellen är inte fastställd och kan komma att ändras inför trafikstart. Den ger dock en tydlig bild av hur resandet kan komma att se ut och vilka möjligheter som skapas när fler kan resa smidigt och effektivt.

– När restider kortas förändras möjligheterna i människors vardag. Arbetsmarknaden växer, och fler får möjlighet att studera eller jobba på annan ort utan att behöva flytta. Det är dags för kommuner, arbetsgivare och verksamheter att planera för de nya möjligheterna, avslutar Joakim Berg.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link