Välkomnad premiär av nya linjen

Torsdagen den första april invigdes Norrtågs nya persontågsträcka mellan Luleå och Haparanda. 
– Det är väldigt stort det här, jag har sett fram emot det länge, sa Karl-Erik Nyström, som var en av premiärresenärerna.

Många glada och förväntansfulla röster hördes under den direktsända invigningen av den nya linjen mellan Luleå och Haparanda, samt invigningen av den nybyggda stationen och resecentrum i Kalix.

Göran Wigren, chef vid samhällsbyggnadsförvaltningen Haparanda stad, klippte bandet när persontrafiken förklarades invigd:

– Det är underbart det här, det här har vi längtat efter och det är jätteviktigt för oss. Fantastiskt! Det här är bra för regionen, och det är bra för Sverige. Sverige håller ihop från Ystad till Haparanda och det är också bra för att knyta ihop Sverige och Finland. Så nu är vi på gång.

Sven Thornberg. Foto: Kalix kommun

En som satt på tåget var Sven Thornberg, kommunalråd Haparanda stad:

– Det kändes lite overkligt när de ropade ”välkommen ombord” på premiärturen. Det är galet egentligen, en ny värld som öppnar sig för oss.

Anders Öberg. Foto: Kalix kommun

Anders Öberg, styrelseordförande RKM i Norrbotten och styrelseledamot i Norrtåg AB, satt även han på tåget:

– Det är fantastiskt. Norrbotten krymper, och människor får möjlighet att komma närmare varandra. Det är ett stort län där det händer mycket, men som krymper tack vara att vi kan starta tåg- och kollektivtrafik på ett nytt sätt igen.

Anders Öberg betonar även vilka möjligheter som skapas tack vare den utvecklade kollektivtrafiken.

– Det skapar massor av nya möjligheter för regionen. Utifrån arbetsmarknadssituationen möjliggör det att kunna leva och jobba på olika orter. Och utifrån ett jämställdhetsperspektiv, inte minst, där det kan innebära att arbetsmarknaden kan öka, och vi vet att kollektivtrafik är en jämställdhetsfråga.

På södra sidan av Haparanda station, som togs i drift år 1919, finns de svenska järnvägsspåren och på norra sidan de finska. Det är olika spårvidd på svenska och finska spår, men på detta sätt kan tågen ändå mötas. I nuläget finns dock ingen anknytande persontågtrafik på den finska sidan.

Nils-Olov Lindfors. Foto: Kalix kommun

Nils-Olov Lindfors, vice styrelseordförande Norrtåg AB, var entusiastisk:

– Det är fantastiskt att få kliva på i Haparanda, passera igenom det fantastiska stationshuset i Haparanda, som är hundra år gammalt, och sätta sig på det moderna Norrtåg och åka i denna komfort med väldigt trevligt sällskap och verkligt njuta. För i dag så är det en dag att njuta för alla norrbottningar. När jag klev på tåget tog jag en bild genom cockpit här med vägen mot framtiden, och det symboliserar Norrbotten väldigt mycket. Vi går mot en fantastisk framtid här i Norrbotten.

Det är fantastiskt att få kliva på i Haparanda, passera igenom det fantastiska stationshuset i Haparanda, som är hundra år gammalt, och sätta sig på det moderna Norrtåg och åka i denna komfort med väldigt trevligt sällskap och verkligt njuta.

Se hela programmet från invigningen, producerat av gymnasieelever vid Kalix mediaprogram, här.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link