Under två veckor i sommar har semesterfirare och äventyrslystna kunnat resa fritt i hela Norrtågland med Norrtågs tågsemesterkort. Många har sett de stora fördelarna med att slippa bilen, göra resan till något mer än bara transport och få pengar över till upplevelser att minnas.
Tomas Helleberg och Birgitta Höglund med familjer är några av de som tågsemestrat i sommar, och planerna för nästa års tripp är redan igång.
En vecka i början av juli åkte Tomas Helleberg från Umeå med fru och två barn, två och fyra år, på tågsemester till Haparanda. Tomas är en van tågresenär sedan studietiden i Luleå och reser fortfarande hellre med tåg än bil med familjen.
– Barnen trivs mycket bättre på tåg än i bil, men det är bäst att inte åka när de är trötta på kvällen, säger han.
Att resa med barn kan vara en utmaning, men det blir sällan tråkigt när man åker tåg.
– Det rätt bra mobiltäckning hela vägen, så att roa barnen är inget problem. Att ladda ner en video i förhand är ett hack när det krisar, eller köpa fika från bistron, tipsar han.
Väl framme i Haparanda tog de en lokalbuss till Seskarö där de har släkt. Där kunde de låna cyklar för att ta sig runt på ön.
– Det är en fin sommaridyll med gott om plats på stränderna, säger Tomas.
Han ser stora fördelar med att ta tåget i stället för bilen på semestern, inte minst ekonomiskt.
– Jag tror att vi sparade 5000 kronor på att ta tåget jämfört med att hyra bil. Vi åt hellre på restaurang och bodde en natt på hotell.
Tror du att ni kommer att göra en liknande tågresa någon fler gång?
– Jo, det här var kul, och kul med Haparandabanan att man kan åka så nära gränsen med gångavstånd till Finland. Nästa år fortsätter vi ner genom Finland, hur långt ner återstår att se. Det är kul att Norrtåg kör både till Jämtlandsfjällen och Kiruna, en given länk till fjällen.
Birgitta Höglund från Östersund är pensionerad kock med stort intresse för resor och mat. I mitten av juni köpte Birgitta och hennes man Lennart tågsemesterkort och inom loppet av de två veckor som kortet gällde gjorde de tre resor.
– Första resan gick från Östersund till Umeå där vi stannade i tre nätter och bodde på hotell över midsommar. Vi gjorde även en dagstur upp till Duved från Östersund och en resa ner till Sundsvall med två övernattningar på hotell.
Som tonåring tågluffade Birgitta genom Europa med sin storasyster och som barn reste hon ofta med sin familj med tåg till sin släkting i Tyskland.
– Tågresande har alltid varit förknippat med äventyr och glädje.
Upplevelsen att tågsemestra med Norrtåg säger Birgitta var mycket bra.
– Vi satt bekvämt och det var stora (och rena) fönster som gjorde resan ännu mer njutbar. Personalen var mycket trevlig och hjälpsam. Till och med kaffet var gott.
Vad roade ni er med ombord?
– Vi tittade ut på det vackra och föränderliga landskapet, jag tröttnar aldrig på utsikten på tågresor.
Birgitta skriver kokböcker och inhämtar mycket inspiration och idéer genom sina resor. Sommarens resmål bjöd inte minst på god mat.
– Vi promenerade runt och tittade på stan i både Umeå och Sundsvall, åt gott och njöt av att inte behöva ha bilen med.
Kommer ni att göra en liknande tågresa fler gånger tror du?
– Absolut, om ni har samma erbjudande nästa sommar så kommer vi att nappa på det igen. Då åker vi säkert ännu längre upp efter Norrlandskusten och sover över i olika städer.
Både Tomas och Birgitta skulle rekommendera att tågsemestra med Norrtåg.
– Det har vi redan gjort, alla tycker det låter som ett väldigt bra sätt att resa runt i Norrland, säger Birgitta.
– Ja! För ärligt talat, vem har roligt på långa bilresor, frågar sig Tomas.