KFUM Umeå väljer Norrtåg för lagresor

KFUM Umeås ungdomsdamlag ombord ett Norrtåg på väg till Sunderbyn, Luleå för match i division 3, Norrbottensserien.

Ungdomsrörelsen KFUM Umeå har över 1000 medlemmar och bedriver bland annat idrottsverksamhet i basket, volleyboll och klättring. De inleder nu ett samarbete med Norrtåg och operatören Vy där de i utbyte mot reducerade priser ska hjälpa till att utveckla erbjudandet för gruppresor med tåg.

Norrtåg jobbar aktivt med att få fler att välja att resa hållbart med tåg och söker regelbundet kontakt med större organisationer och företag som vill förändra sina resvanor. För KFUM som bedriver idrottsverksamhet inom flera sporter är tåget ett självklart val. Dels som en del i hållbarhetsarbetet, dels av praktiska skäl. Många av deras lag reser långa sträckor för matcher, bland annat mot Stockholmstrakten, men även längre söderut. Ett av basketlagen är med i en Stockholmsserie där långa resor blir vardagsmat.

– Hållbart resande är viktigt för oss och vi har som mål att åka tåg i så stor utsträckning som möjligt. Förutom att det är en vinst för miljön, så är det också praktiskt att ta tåget. Vi kan använda restiden till att umgås, snacka ihop oss inför matcherna och vi kommer fram laddade och utvilade. För de som spelar i Stockholmsserien blir också nattåget ett smart val med tanke på att vi sparar in en hotellnatt, säger Christian Fridh, kanslichef och föreningsutvecklare på KFUM Umeå.

KFUM upplevde att det var krångligt att boka tåget när de är så många som ska resa, och tog därför kontakt med VY, som är operatör på Norrtågs trafik samt bedriver nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik, med frågan hur de kunde göra det enklare för större grupper att resa. 

– De var väldigt öppna och vi såg en möjlighet till ett samarbete som kan gynna båda parter. Vi får hjälp med bokning, så att våra ideella ledare slipper lägga onödig tid på den administrationen, och vi får också fördelaktiga priser. I utbyte har vi lovat att bidra med insikter kring hur de kan utveckla verksamheten så att det blir enklare och bekvämare för större grupper att resa. Vi hoppas också kunna visa vägen för andra organisationer som vill ta sitt ansvar för miljön, säger Christian.

En resenär som tar tåget kommer 30 mil på bara 1 grams utsläpp koldioxid. På samma mängd utsläpp tar du dig bara 16 meter med en bil, medan flyget knappt hinner starta sina motorer. Tågresandet är därför en stor vinst för miljön och genom Vy och Norrtågs samarbete kring Förändringsresan hoppas man inspirera fler att välja tåget, även när de reser i större grupper.

– Vi vill få fler att se fördelarna med tågresande. Det kan vara lite krångligt att boka för större grupper, vilket är något som vi behöver se över. Men det är precis sådana här insikter som vi hoppas få ut genom detta samarbete. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt att resa som grupp, att få feedback från våra kunder är därför oerhört värdefullt. Vi är alltid öppna för att föra dialoger med företag eller föreningar som vill ställa om sina resvanor eller prova på, säger Josefine Sandin, marknadskoordinator på Vy och kontaktperson för Förändringsresan.

Vill du som företag, organisation eller skolklass testa på att ta tåget? Vi är alltid öppna för att hitta en lösning som passar just er.

Kontakta: forandringsresan@vy.se.

Anmäl dig för att ta del av aktuella händelser frånNorrtågland

LinkedIn Facebook Twitter Mail Link